PRIMAVERA AL BARRANC DEL CARRAIXET


7 de març de 2018. Setmana deu. 

Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo).


El temps ha millorat prou, ha eixit el sol, ha bufat el vent i el fred ha minvat, sembla que l’hivern ens ha dit adéu a la façana mediterrània. El dimecres vam tindre al golf de València un dia assolellat amb una mínima de 8,8 °C i una màxima de 20,1 °C, no va ploure i va fer un lleuger vent fresquet amb una velocitat màxima de 18 (km/h). 

Falcia pàl·lida (Apus pallidus)

En el mes de març comença l’arribada dels ocells que han passat l’hivern a l’Àfrica, esperen els dies propicis per travessar l’estret de Gibraltar i començar la travessia cap al nord on es reproduiran. Per això eixe matí vaig vorer les primeres oronetes (Hirundo rustica), les primeres oronetes cua-blanca (Delichon urbicum), la primera Falcia pàl·lida (Apus pallidus) d'enguany, mentre encara es podien vorer als roquers (Ptyonoprogne rupestris) que no volen marxar encara a l’interior provincial on passaran tot l’estiu.

Fotja (fulica atra) en teoria afectada per un poxvirus.


Un dels ocells que sols podem trobar molt ocasionalment a Alboraia en els passos migratoris i que vaig tindre la sort de trobar va ser un mascle de Bitxac rogenc (Saxicola torquatus) que es fartava de mosquits al llit del barranc, un altre visitant ocasional que vaig vorer va ser un Esparver (Accipiter nisus) que volava ras pels canyars buscant sorprendre qualsevol ocellet despistat per esmorzar.

Fotja (fulica atra) en teoria afectada per un poxvirus

Vaig observar un total de 57 fotges (Fulica atra), dues d'elles eren prou més menudes i tenien el bec i la còrnia frontal d'un anormal color groguenc, consultant amb la resta d'ornitòlegs valencians sembla que alguns exemplars tenen uns fongs que els creixen al bec i afecten seriosament la salut dels animals contagiats per esta mena de poxvirus, un tipus de pigota aviar. Els Poxviridae són una família de virus entre la que es troba la coneguda pigota que fa anys ens afectava la pell òmpliguen-la de granets rojos.

Fotja infectada i fotja normal, davant.


Ja es notaven les primeres mostres de reproducció entre els ocells reproductors al Carraixet, un exemplar de fotja duia material per a fer niu i un altre ja covava. També vaig trobar el primer pollet de Gall de canyar (Porphyrio porphyrio) que encara que tenia pocs dies ja s’aventurava lluny de sa mare. Els ànecs Collverd (Anas platyrhynchos) ja anaven emparellats i prompte trobarem els primers núvols de pollets seguint a sa mare. Altres cantaven molt fort marcant el seu territori com va ser el Rossinyol bord (Cettia cetti), vaig sentir un total d’onze mascles.

Bequeruda (Gallinago gallinago)



Text i fotos de Rafa Muñoz 2018