OCELLS CAÇADORS ALS MOROS

16 de gener de 2017

Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)


Dilluns passat teníem un cel ras amb molt bona llum que mitigava les temperatures fresquetes i el vent suau que encara refredava més els ossos. A Sagunt, a la marjal dels Moros, de bon matí els collverds (Anas platyrhynchos) i les fotges (Fulica atra) s'alimentaven, els primers no són bussejadors i amollaven el cap en llocs amb poca profunditat deixant el seu cul al cel en una postura una mica còmica, les segones sí que poden cabussar-se uns centímetres i per tant aprofiten llocs més profunds per a trobar les plantes submergides que formen part de la seua amplia dieta, mentre un Agró blau (Ardea cinerea) va aterrar dins del canyar portant una branca al bec per arreglar el seu niu, ben segur que té ganes de començar la posta dels seus pròxims ous.

Cullerot (Anas clypeata) mascle.


Uns metres més caminant i vaig viure una escena pròpia d'un documental, 4 gavinots argentats mediterranis (Larus michahellis) perseguien amb un poderós, ràpid i directe vol a quatre coloms domèstics, un d'ells aparentava ser més lent i era el principal objectiu. Quan la gavina s'acostava massa l'opció per fugir en l'últim moment era deixar-se caure a pes uns metres, tornar a obrir les ales i canviar de direcció. Em va sorprendre que els altres 3 coloms semblaven esperar al més lent i es dedicaven a entretenir a la resta de gavines. Els predadors aparentaven no estar massa coordinats, només en tindre prop al colom augmentaven velocitat i envestien intentant colpejar-ho. Tres voltes estigueren a punt de tindre èxit però crec que acabaren cansant-se perquè es perderen molt lluny.


Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala)


A la llacuna de l'estany de les Egües, prop de la platja, hi havia prop de 500 Cullerot (Anas clypeata) que mig dormien, el vent de ponent els espentava cap a la torre observatori on estava jo i vaig poder descobrir la seua estratègia de descans, per mantenir la calor amaguen el bec entre les plomes de l'esquena i l'ull es tancava i obria cada pocs segons, no es poden permetre el luxe de tindrels massa temps tancats, podria acostar-se algun predador i no tornarien a obrir-los més. 


Busquereta cuallarga (Sylvia undata)

També hi havia 9 Sivert (Netta rufina), Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) i volant per tot arreu un bon grapat de roquers (Ptyonoprogne rupestris).


Tieta (Anthus pratensis)


A la llacuna del Xatracs em vaig amagar dins de la caseta observatori per espiar als 300 Sarcet (Anas crecca) i a les 75 Merita (Vanellus vanellus) que també descansaven, els acompanyaven 1 Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis), 1 Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis), 2 Camallonga (Himantopus himantopus) i uns 20 cullerots (Anas clypeata). En la franja costanera un món de passerins vagaven pels matolls alimentant-se. Vaig vorer una parella de Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), un mascle de Busquereta cuallarga (Sylvia undata), Tieta (Anthus pratensis), Pit-roig (Erithacus rubecula), Gafarró (Serinus serinus), Cueta blanca (Motacilla alba), Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros) i un grupet de 15 caderneres (Carduelis carduelis).

Arpellot de marjal (Circus aeruginosus)


Però la tranquil·litat va desaparéixer en acostar-se el migdia, amb l'augment de les temperatures començava l'hora "feliç" dels predadors, primer s'acostà un Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i les merites alçaren el vol per precaució, en anar-se tornaren a baixar a terra. 

Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)

De seguida entrà una Àguila calçada (Hieraaetus pennatus) i alçaren vol tots els ocells que descansaven a l'estany, l'àguila pegà unes voltes fixant-se bé intentant trobar algun animalet amb vol dèbil, com que no va trobar-ho optà per baixar i posar-se a un matoll al mig de la bassa. 

Sarcet (Anas crecca)

Merita (Vanellus vanellus)

Com que en terra no era una amenaça tornaren a baixar sarcets i merites, Arturo Cabos i jo vàrem aprofitar que tornava la tranquil·litat per tornar als cotxes després d'un bon dia de "pardaleig" als Moros.



Crònica i fotos de Rafa Muñoz 2017.