CENS HIVERNAL D'AUS MARINES I UNA ÀGUILA CRIDANERA

Cauet (Alca torda)

XVI Cens d’aus marines des del litoral


El dissabte 14 tornarem al nostre punt de cens d’aus marines de tots els últims hiverns, a la platja de la Malladeta, al costat de la desembocadura de la gola del Pujol. El dia va eixir amb un cel ras i una brisa moderada de nord-est que feia una mar arrissada que dificultava la visibilitat.
Ens ajuntarem per censar Luis Albero, Aurelio Sanz, Gerardo Aisa i jo. En arribar a l’Estany del Pujol observarem 19 Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis) i un grup de 9 Picarot (Tringa nebularia).

A mesura que va passar el matí el vent guanyà força i la mar es va tornar més arrissada, les tres hores de cens passaren molt ràpides perquè els ocells es menejaven molt gràcies al fort vent. En total observarem;

Paràsit gros (Stercorarius skua)

Corba marina emplomallada
(Phalacrocorax aristotelis)
1
Cauet  
(Alca torda)
38
Mascarell
(Morus bassanus)
49
Soliguer 
(Falco tinnunculus)
1
Xatrac bec-llarg
(Sterna sandvicensis)
9
Cua-roja fumada
(Phoenicurus ochruros)
1
Corba marina grossa
(Phalacrocorax carbo)
12
Territ tres-dits
(Calidris alba)
9
Cullerot
(Anas clypeata)
6
Flamenc
(Phoenicopterus roseus)
2
Gavinot argentat mediterrani
(Larus michahellis)
63
Gavina vulgar
(Larus ridibundus)
44
Gavinot fosc
(Larus fuscus)
30
Cueta blanca
(Motacilla alba)
2
Morell de mar negre
(Melanitta nigra)
19
Paràsit gros
(Stercorarius skua)
5
Baldriga balear
(Puffinus mauretanicus)
29
Cabrellot
(Podiceps cristatus)
1
Ànec blanc
(Tadorna tadorna)
5


Només afegir que és prou complicat diferenciar els individus i intentar no contar-los mes una volta cada un, aquestes dades són una aproximació a les espècies que vénen a passar l'hivern a les nostres aigües i pretenem donar veu a la importància de mantindre la mar i les platges netes de residus humans i per tant plenes de vida natural.


UNA ÀGUILA CRIDANERA EN ALFAFAR



Aquesta setmana continuava un jove d’àguila cridanera (Aquila clanga) que va trobar Juanjo Such el dia 4 i per això s’acostaren els quatre per intentar veure-la. Ens va costar prou però al final tinguérem sort i la trobarem volant per damunt del barranc de Massanassa, la seua grandària, el disseny d’ales i cua no permetien equivocació, va estar volant un bon rato i es va creuar amb gavines, dos ratoners, arpellots de marjal i fins i tot amb un falcó pelegrí, això ens va permetre comparar la silueta i la grandària molt bé.



Crònica i fotos de Rafa Muñoz.