NAIXEMENT DE TORTUGUES BABAUES A VALÈNCIA




El dia 3 de juliol uns joves avisaren al telèfon d’emergències 112 que acabaven de vorer eixir una gran tortuga en la platja de Les Palmeres, a Sueca. Gràcies a aquests avís es va poder muntar un dispositiu que va permetre controlar la posta de 88 ous d’una femella de tortuga babaua (Caretta caretta). Com aquesta platja és molt freqüentada a l’estiu es va decidir retirar els ous, es deixaren 18 a l’Oceanogràfic i els 70 restants es tornaren a soterrar a la reserva integral de La Punta, al Saler, per ser una platja protegida i amb l'accés restringit.



Xaloc, ONG valenciana amb experiència anterior en les tortugues marines es va encarregar d’organitzar un campament de voluntaris per cuidar el niu. Va obtenir la col·laboració de l'exèrcit que va deixar-nos una gran tenda de campanya amb tota la infraestructura necessària perquè 3 grups diaris de voluntaris pogueren vigilar el niu. Altres empreses com el Parador de El Saler varen encarregar-se de la manutenció dels participants a més de cedir l’energia elèctrica i el WIFI, o Decathlon que va donar el vestuari a més d'altres que desinteressadament donaren suport per poder dur a terme el que es va anomenar com “Campament Tortuga 2016”.

Cinquanta dies després de la posta, el dilluns 22 d'agost van nàixer les 3 primeres tortugues a l'Oceanogràfic de València. Dels 18 ous que es deixaren a una incubadora de les instal·lacions de La Ciutat de les Arts i les Ciències, 8 no estaven fecundats, 2 tortugues van nàixer en males condicions i moriren al cap de pocs dies, i només quedaren 8 tortuguetes esperant l'arribada dels exemplars soterrats a La Punta del Saler.


Seixanta-quatre dies després de la posta, el 5 de setembre a les 20 hores es va detectar un xicotet forat al centre del niu, això era senyal de què dins hi havia activitat. A les 22 hores varen eixir de la sorra les dues primeres tortuguetes del Saler. Durant tota la nit del 6 de setembre van eixir 21 exemplars, per tant quedaren 49 ous. Com no tornaren a eixir més tortuguetes el dia 7 es desenterrà el niu i es tragueren 16 exemplars més que alliberarem el próxim dilluns 12 a la platja de Les Palmeres de Sueca. 


La supervivència de les babaues és difícil el primer any perquè són molt menudes i la seua closca no està endurida pel que poden ser atacades per molts predadors, per això un grup es deixarà a l'Oceanogràfic durant un any perquè augmenten de pes i s'alliberaran amb més possibilitats de supervivència. La resta, la majoria, s'alliberaran els pròxims dies a la platja de Les Palmeres per esperar que quant arriben a la majoria d'edat puguen tornar on varen nàixer per pondre els seus ous, un fenomen que es coneix com a filopatria, i per tant puguen augmentar reduïda població dels quelonis marins, recordeu que les tortugues babaues estan en perill d'extinció.








Crònica i fotos de Rafa Muñoz 2016.